Voormalig studenten hebben een gezamenlijke studieschuld van 11,2 miljard euro. Gemiddeld komt dat neer op een schuld van bijna 14.000 euro per student.

Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) over het jaar 2017, die de NOS in handen heeft.

De studieschuld loopt ieder jaar verder op. In 2016 lag de schuld nog bijna een miljard lager op 10,3 miljard euro en in 2009 – het eerste jaar waar cijfers van beschikbaar zijn – lag de schuld op 4,6 miljard euro.

Opvallend is dat de gemiddelde schuld per student lang niet zo hard oploopt als de totale studieschuld. In 2009 had de gemiddelde afgestudeerde een schuld van 10.467 euro – ruim 3.000 euro minder dan nu. Het aantal studenten met een studieschuld is in die jaren opgelopen van 442.429 naar 777.750.

Toch komt dat niet door de invoering van het leenstelsel, want dat werd in 2015 ingevoerd. De eerste studenten die daarmee gingen studeren, hebben pas net hun studie afgerond en zijn daarom volgend jaar pas in de cijfers te zien.

Studentenbonden zijn daarom bang dat de schuldenberg nog veel verder groeit.

"Sinds de invoering van het leenstelsel moeten studenten steeds meer lenen. Je ziet dat studenten steeds meer maximaal lenen. Dat is zorgelijk, dat laat zien dat het zonder een lening niet te doen is", zegt Tom van den Brink van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) tegen de omroep.

Studenten krijgen het door die schuld in de jaren na hun studie moeilijk. Als ze dan een huis willen kopen, is hun maximale hypotheek fors lager dan wanneer ze geen studieschuld zouden hebben. Ze krijgen het daardoor extra lastig op een toch al krappe woningmarkt.